top of page
Discgolf Stockholm logo vector.jpg

Stockholms
Discgolfserie 2024

Discgolf Stockholm arrangerar Stockholms Discgolfserie 2024. Det är en väldigt populär tävling som uppskattas mycket av föreningarna och deltagarna.

 

Det är en serie där discgolfföreningar i Stockholm spelar mot varandra. Respektive förening väljer de fyra spelare som ska representera sitt lag. För att få representera sin förening måste spelaren vara medlem i föreningen. Om en spelare är medlem i flera föreningar, är det den förening spelaren år 2024 spelade sin första match för som gäller resten av seriespelet. Man kan alltså inte spela för två olika klubbar under pågående säsong.

2024 spelas seriespelet i 4 respektive serier -  Div 1 Norra, Div 2 Norra, Div 1 Södra, Div 2 Södra. 

Div 1 Norra: Brunna, Järva 1, Åkersberga 1, Bålsta och Lidingö.
 

Div 2 Norra: Täby, Åkersberga 2, Järva 2, Brunna 2 och Kallhäll. 
 

Div 1 Södra: Västerhaninge Discgolfklubb (VH) 1, Visättra 1, Södertörn, Tyresö 1, VH 2. 
 

Div 2 Södra: Högdalen, Tyresö 2, Visättra 2, Frisbeefrämjandet och Visättra 3.

Matcherna spelas på torsdagar. Matcherna kan även spelas någon annan dag så länge den spelas innan nästkommande omgång. Då måste lagledarna från de mötande lagen komma överens med vilken dag och tid matchen ska spelas. Om det inte går komma överens spelas matchen på den schemalagda bestämda torsdagen.

 

Kvalspel och finalspel:

När sista omgången är spelad kommer de två bästa lagen från div 1 norra och södra att spela ett slutspel. 1:an i norra möter 2:an i södra. 1:an i södra möter 2:an i norra. Dessa matcher spelas på 1:ans hemmabana. Vinnarna spelar final på Järva.

 

Det lag som kommer sist i div 1 åker ner div 2. Det lag som vinner div 2 går upp till div 1.

Spelformen är samma som på Lag-SM och kommer att se ut enligt följande modell:

​Två lag möts upp på ena lagets hemmabana. Varje lag ställer upp med fyra spelare.  

En match (M) spelas mellan två lag och består av tre delmatcher (DM): en dubbelmatch och två singelmatcher. I varje delmatch räknas antalet vunna hål och vid matchens slut erhålls en hålpoäng (HP).

En delmatch är slut då den ena parten har en ointaglig ledning. Det är med andra ord endast då delmatchen inte är avgjord förrän efter näst sista hålet som alla hål spelas.

Exempel: En spelare har sex vunna hål mot motspelarens två vunna hål när tre hål återstår, delmatchen är därmed över och slutställningen blir 6-2 i delmatchen.

Vid eventuell walk-over (utebliven spelare) vinner den närvarande spelaren delmatchen med 5 hålpoäng. Uteblir hela laget vinner det närvarande laget med 2–0 matchpoäng, 6–0 i delmatchpoäng och får 15 hålpoäng.

I en delmatch erhålls:

  • 2 DM-poäng för seger.

  • 1 DM-poäng för oavgjort. 

  • 0 DM-poäng för förlust.

I en match (M) erhålls:

  • 2 M-poäng för seger.

  • 1 M-poäng för oavgjort.

  • 0 M-poäng för förlust.

Vid sammanräkning av poäng tar man M-poäng i första hand, därefter DM-poäng och sist hålpoäng.

 

Lagens respektive laguppställningar ska ta form genom "pickning".

Vilket lag som börjar pickningen avgör lotten. 

Det lag som vinner lotten kan göra ett av följande val:

  • Gruppera sitt eget dubbelpar, eller

  • Välja en av sina egna spelare och en av motståndarnas spelare i en singelmatch.

Efter detta val går turen över till det andra laget som får välja på samma sätt av de återstående möjligheterna. Sedan är det första lagets tur att picka igen (om det finns något val kvar att göra).

 

En spelare får inte representera olika klubbar under säsongen. En spelare får heller inte spela för olika lag under samma spelomgång.

 

Om ett lag har två lag med i samma serie ska ett av lagen vara ett ”förstalag”. I detta lag skall de bästa spelarna från sin klubb spela i.

 

Vi tror på ”sportmanship” och lämnar beslutet om vem som är bäst till respektive klubb. Vi vet att flera klubbar har många bra spelare och att det ibland sker byten och rockader (ändringar) i lagen. Vi hoppas på och tror att klubbarna har förståelse för vad allt det innebär. Och att det i slutändan har varit det ärliga och rätta laget som spelat.
Om det ändå skulle missbrukas och visa sig att lag inte visar tydligt sportmanship kan ett annat lag eller tävlingsledningen lägga in en protest. Då har tävlingsledningen tillsammans med lagansvariga möjligheten att ta bort eventuella matchpoäng.

 

Här nedanför hittar ni spelschema och tabeller.

Vi ser mycket fram emot Stockholms Discgolfserie 2024!

Vill Du synas här?

Klicka här för ta kontakt med oss!

bottom of page